Az orrplasztika menete és típusai

Ebből a cikkből kiderül, hogy melyik az a két beavatkozási eshetőség, ami egy orrplasztika műtét során előfordulhat, továbbá megtudhatjuk azt is, hogy mi az orrplasztika menete, hogyan zajlik, milyen lépések követik egymást egy operáció során, valamint szó esik az orrplasztika utáni felépülésről is.

Miért fontos az orr alakja?

Az orrplasztikai műtét több esetben is kulcsfontosságú lehet, hiszen az orr formája a teljes arcunk összképére hatással van. Orrunk határozza meg az arcunk karakterét és az összképet is. Talán kevesen tudják, de az orr egész életünkben képes a növekedésre, ugyanúgy, mint a fülünk. Amennyiben valakinek fiatalabb korában is nagy orra van, számíthat rá, hogy a kor előre haladtával ez csak növekedni fog.

Hogyan kezdődik egy orrplasztika?

Első körben érdemes megemlíteni az esztétikai szempontból fontos orrplasztikai műtéteket. A plasztikai sebész egy konzultáció keretében orrplasztika menetebemutatja Önnek, hogy milyen változásokat tud eszközölni annak érdekében, hogy az Ön orra minél jobban illeszkedjen arcához és ezzel emelje az összképet is. Idősebb korban azzal is érdemes számolni, hogy az arc teltségéért felelős szövetek sorvadásnak indulnak, így az orr még hangsúlyosabbá válik. Az orrplasztikai műtét az orr alaki hibáit javítja műtéti beavatkozással. Ilyen esetekben az orr porcos illetve csontos vázának átalakítása történik meg, valamint a lágyabb részeket az új vázhoz fogják igazítani. Az orrváz formai alakítása mellett a lágyabb részek elváltozásai is a kívánt mértékben korrigálhatók. Ehhez azonban nagyon fontos az, hogy az orron megfelelő bőrmennyiség legyen. Ha ez a feltétel nem adott, akkor csak látható hegekkel lehet a problémát orvosolni. Az új forma kialakítása után a bőr hozzá fog idomulni az orrhoz, sokáig zsugorodhat is. Ez a folyamat sokszor hónapokat is igénybe vehet, ezzel érdemes számolni.

Az orrplasztika menete

Típusai

Egy orrplasztikai műtét lehet zárt vagy nyitott.

  1. Általában zárt orrplasztikai műtéteket végeznek amely során a sebész csupán a nyálkahártyán fog bemetszéseket ejteni, így ez kívülről egyáltalán nem fog hegesedést okozni.
  2. Nyílt műtétre csak akkor kerítenek sort, ha nagyobb beavatkozásra, feltárásra van szükség. Ezt csak nagyon indokolt esetben érdemes elvégezni.

Folyamata

orrplasztikai beavatkozás

Mind a kettő műtéti típus esetén magán az orrvázon eltávolításra kerülnek azok a kötőszöveti részek, amelyek nem szükségesek és az elváltozást okozzák. Ezután következhet az orrcsúcs megformálása. Amikkor az orrhossz túlságosan nagy és ezt rövidebbre kell operálni, akkor az orrsövény egy részét is szükséges eltávolítani. Csontos kinövéseknél görbület lereszelést alkalmaznak, míg keskenyítéskor az orrcsontot két oldalt eltörik. Amennyiben a plasztikai sebész fontosnak tartja, elvégezheti ennél a műtétnél az orrsövény ferdülés korrekciós beavatkozását is.

Mennyi ideig tart egy ilyen beavatkozás?

Maga a műtét körülbelül 60-90 perc körüli időtartamot ölel fel és minden esetben altatásban végezik el azt.

Csak esztétikai okból kifolyólag végeznek orrműtétet?

orrplasztika utáni nőOlyan esetek is előfordulhatnak, amikor nem a forma kialakítása miatt fontos az orrműtét, hanem orrlégzési panaszokkal vagy orrsövény ferdüléssel bajlódnak a páciensek. Az egészségügyi szempontból fontosnak megítélt műtétek természetesen összevonhatók orrplasztikai műtéttel is, ilyenkor két műtétet egymás után végeznek el. Ennél a műtétnél az orrban lévő tampon akár 2-3 napig is bent kell, hogy maradjon. Ferde orr műtétje esetén, amikor egyben az orrsövény-ferdülés is bekövetkezett, a műtét eredménye nagyon nehezen jósolható meg, ez a legkomplikáltabb műtétek egyike. Ilyenkor azzal is számolni lehet, hogy a műtét után az orr tengelye az arcunk középvonalától eltérhet, ez sajnos előre meg nem jósolható.

Hány éves kortól végezhető orrplasztikai vagy egészségügyi műtét?

Itt is ugyanúgy, mint a mellplasztika esetében csak a növekedés befejezése után szabad a különféle korrekciós műtéteket elvégezni, hiszen az orr folyamatosan változik, nő. Az alsó korhatár ennél a műtétnél ugyanúgy 18 év. Sok esetben a tinédzsereknél és a serdülőknél a pszichés problémák a sikeres műtét következtében teljesen megszűnnek.

Az orrplasztikai műtétek a páciensek többségénél önbizalmat okoznak és a társadalomba való beilleszkedésüket is könnyítik. A magánélet szempontjából is hatalmas változások következhetnek be, pozitív változást eredményezhetnek. Ne várjon a szerencséjére, tegyen érte és jelentkezzen be még ma ingyenes konzultációra!

változtatni akarok