Cukorbetegség adókedvezmény 2018

NAV logó

Kevesen tudják, de bizonyos betegségek után adókedvezményt lehet igénybe venni. Ilyen például a cukorbetegség adókedvezmény is! A lehetőséggel mindenképpen érdemes élni, hiszen jelentős összeget hagynánk veszve akkor, ha nem figyelnénk oda erre a területre. Sok krónikus betegség, súlyos fogyatékosság után jár adókedvezmény, így például cukorbetegség esetén is. Természetesen nem minden fajta cukorbetegség kapcsán lehet élni a lehetőséggel, erről a BNO-kód szerint lehet tájékozódni.

Orvosi igazolás a cukorbetegség adókedvezmény igényléséhez

Ha a BNO-kód alapján jogosultak vagyunk a cukorbeteg adókedvezményre, akkor orvosi igazolást kell kérni a betegségről. Fontos tudni, hogy nem elegendő az ambuláns lap, hanem egy kifejezetten erre a célra rendszeresített formanyomtatványt kell kitölteni a személyi adatokkal és a betegségre vonatkozó információkkal. Az igazolást minden esetben kérni kell, és nem adják automatikusan. Az igazolást kiadhatja szakorvos, de a leletek és ambuláns lapok átnézése után a háziorvos is. A szükséges nyomtatvány egyébként letölthető az internetről is.

Súlyos fogyatékosság adókedvezménye

cukorbetegség adókedvezménySúlyos fogyatékosság adókedvezménye néven ismert a cukorbetegség után járó lehetőség, ami 2017-ben havonta 6375 forint, éves szinten pedig 76 500 forintra jön ki, tehát érdemes élni a lehetőséggel. Nem csak a munkával töltött időszakra vehető igénybe, hanem mindazokra a hónapokra, amikor a betegség fennáll. Kétféle megoldást választhatunk annak érdekében, hogy a cukorbetegség után járó adókedvezményt igénybe vehessük. Ha januárban kitöltjük az adóelőleg-nyilatkozatot, akkor a súlyos fogyatékossággal járó adókedvezményt már év közben kihasználhatjuk, s így a nettó bér magasabb lesz. Természetesen abban az esetben, ha év közben meggyógyulnánk, akkor a továbbiakban nem vagyunk jogosultak a kedvezményre, és feltétlenül jelezni kell azt, s így lemondani az adókedvezményt. A másik lehetőség az, hogy az adóbevallásban igényeljük vissza egy összegben a kedvezményt.

Utólag is igényelhető?

A cukorbetegség adókedvezmény önellenőrzés keretein belül utólag is igényelhető. Ez rendszerint akkor szokott előfordulni, ha már évek óta fennáll a betegség, de az adózó nem tudott arról, hogy adókedvezményre jogosult a BNO-kód alapján. Az önellenőrzéssel jelenleg a 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 évekre igényelhetjük utólag a kedvezményt. Fontos azonban, hogy ennek végső határideje 2017. december 31.

Változások 2018-ban

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2018-ban:

138 000 Ft * 5 %= 6 900 Ft

Tehát havonta 6 900 Ft adókedvezmény jár. Ez éves szinten már 82 800 Ft!

Nem mindegy a diabétesz fajtája

Az endokrin és anyagcsere betegségek közül az I-es és a II-es típusú diabétesz egyes szövődményekkel járó típusai kapcsán élhetünk az adókedvezmény lehetőségével. Tipikusan ilyen például a vese- vagy a szemszövődményekkel járó diabétesz. Az I-es típusú cukorbetegség hátterében a hasnyálmirigy inzulintermelő képességének kimerülése áll. Ezzel szemben a II-es típusú esetében az inzulin-elválasztás és az inzulinhatás károsodásáról van szó. Sajnos ez utóbbi egyre fiatalabbaknál fordul elő, és sok esetben az egészségtelen életmód tehető felelőssé érte. Fontos, hogy a cukorbetegség tüneteinek észlelésekor azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen a megfelelő életmódváltással a vércukor értékek normalizálódhatnak, és így elkerülhetjük a későbbi egészségügyi kockázatokat.cukorérték mérése

Ugyan kétségtelen, hogy a cukorbetegség egyes, szövődménnyel járó fajtái után adókedvezmény vehető igénybe, de az érintettek gyakran éppen munkavégző képességük kapcsán tapasztalják a betegség hátulütőit. Nem csak a megelőzésre érdemes tehát fokozott figyelmet fordítani, hanem a már kialakult cukorbetegség esetén az életmódra is.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen változtatásokat kellene az étrend terén kialakítani. Fontos, hogy szokásainkat, életvitelünket és testsúlyunkat is szem előtt tartva kerüljön összeállításra a cukorbeteg étrend, melyben a lassú felszívódású szénhidrátoknak kiemelt szerep jut. A cukorbetegség olyan egészségügyi probléma, mely elhanyagolva komoly gondokat okozhat, viszont életmódváltással jelentős változások érhetőek el. Ha még nem konzultált a témában szakemberrel, forduljon dietetikushoz, aki személyre szabott segítséget nyújt a cukorbetegséggel érintettek számára!