Mik a cukorbetegség tünetei?

A cukorbetegek száma Magyarországon

Mivel hazánkban (is) egyre nő az egy évben újonnan diagnosztizált cukorbetegek száma, ezért nagyon fontos lennediabétesz magyarországon, hogy az emberek (akár már kisiskolás korban, egészségtan órán) megfelelő tájékoztatást és tudást kapjanak az egészséges életmóddal, valamint a cukorbetegség tüneteivel, kezelésével kapcsolatban. Ez nagyban megkönnyítené a diagnosztizálást és sok esetben még a megelőzést is. Ma Magyarországon 750 000 regisztrált cukorbeteg él. A cukorbetegséggel foglalkozó szakemberek kutatásai szerint majdnem ugyanennyien küzdenek a betegséggel, akiket még nem diagnosztizáltak. Valamint ugyanennyien vannak a cukorbetegség „előszobájában” egészségtelen életmódjuk miatt.

Cukorbetegség típusai

A cukorbetegség összetett anyagcsere-betegség, mely kezelés nélkül magas vércukorszinttel jár. Két típusa van: az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség.

Az 1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, kialakulásának pontos okai még ismeretlenek, elsősorban gyerekeknél, valamint fiatal felnőtteknél diagnosztizálják. Feltétlenül kezelést igényel, mivel egy teljesen inzulinhiányos állapotról van szó. Kezelése inzulin injekcióval vagy pumpával történik, egyénileg meghatározott időpontban és mennyiségben.

a cukorbetegseg típusai

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú diabétesz általában felnőtteknél alakul ki, a szervezet termelhet még inzulint, de azt nem tudja megfelelően felhasználni. Életmódváltással, tablettával, vagy inzulinnal kordában tartható.

Tünetei lehetnek:

  • fáradtság,
  • levertség,
  • szájszárazság,
  • szomjúságérzés,
  • elégtelen látás,
  • fogyás,
  • lassan gyógyuló sebek,
  • kellemetlen lehelet.

Az acetonszagú lehelet oka

Ennek a kellemetlen helyzetnek az oka a vérben található cukor az oka. Alapesetben ugyanis a cukor sejtekbe áramlikacetonszagú lehelet és energiává alakul.  Ha ez valamilyen oknál fogva mégsem tud megtörténni, akkor a vércukorszint megemelkedik, testünk energiaellátója pedig a zsírszövet lesz, melynek következtében keton termelődik, szájunk szaga pedig acetonossá válik.

Mivel a betegség kezelés nélkül súlyos szövődményeket okozhat, sőt kisgyermekeknél a magas vércukorszint veszélyes, életveszélyes állapotot is okozhat, ezért nagyon fontos a kezdő tüneteket megfigyelni és ismerni, hogy időben reagálhassunk. Ezek a tünetek a következőek lehetnek: szomjúságérzés, indokolatlan fogyás, gyakori vizelés, aceton szagú lehelet, fáradtság, megváltozott viselkedés.

A terhességi cukorbetegség

Létezik még egy, speciális típusú zavar, ez a terhességi cukorbetegség. A terhesség 21-28. hetében elvégzett vérvizsgálat során az anyukától először éhgyomorra vesznek vért, majd 75 terhességi cukorbetegséggramm szőlőcukrot tartalmazó folyadékot itatnak vele, ami után egy és két óra elteltével szintén vért vesznek. Ezen eredmények alapján állapíthatják meg a terhességi cukorbetegséget. A cukorbetegség ezen formája veszélyes lehet az anyára (például hipertónia előfordulása) és a születendő gyermekre is (nagy születési súly, koraszülés esélye, későbbi cukorbetegségre való hajlam). Ezért nagyon fontos a diabéteszes kismamák folyamatos kontrollvizsgálata és ellenőrzése, hiszen a nem megfelelő vércukorszint káros hatásokkal lehet a magzatra. Ennek érdekében a diabetológus által összeállított diéta szigorú betartása, ha pedig ez nem segít, akkor inzulinkezelés javasolt. A szülést követően újabb vizsgálatokkal lehet kideríteni, hogy a diabéteszes állapot megmaradt-e az édesanyánál, vagy nem.

Cukorbetegség kezelése

Az inzulinpótlással külsőleg pótoljuk és segítjük elérni a szervezetnek a megfelelő vércukorszintet. Az inzulin aa cukorbetegség kezelése vérben található cukrot juttatja be a sejtekbe, így csökkenti a vércukorszintet. Kétféle inzulinigény van: étkezési inzulinigény és alap inzulinigény. Az inzulinigény beállítását minden esetben szakember, diabetológus végzi. A betegeknél nagyon fontos, hogy a napirendet pontosan tartsuk, hiszen az inzulinhoz és az étkezésekhez kell igazodnia minden egyéb tevékenységnek. A vércukormérés egy cukorbeteg teljesen természetes és állandó feladata, teendője. Naponta többször, saját vércukormérővel történik. Ezzel szükséges ellenőrizni és kontrollálni a vércukorszintet. A mérést minden indokolt esetben meg kell ejteni: étkezések előtt és után, furcsa viselkedés, rosszullét esetén, mozgás előtt és után, korrigált alacsony vérnyomás után.vércukorszint mérése

A cukorbetegség tehát egy sajnos egyre gyakrabban előforduló betegség, ami azonnali kezelést igényel. Ha magunkon, vagy környezetünkben valakin a fent leírt tüneteket észleljük, mindenképpen kérjünk orvosi segítséget, hogy a szakszerű kezelést minél hamarabb el lehessen kezdeni.

A cikkért köszönet illeti:

Modern Dietetika – Dietetikus Tanácsadás
Budapest, József Attila utca 24. III. emelet, 1051
(30) 183 2323